Dilimizin Zenginlikleri Ocak Ayı Etkinlikleri

Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında ocak ayı faaliyet planı şu şekildedir.

Linyit İlkokulu Dilimizin Zenginlikleri Ocak Ayı Yapılacaklar Takvimi

DEDE KORKUT OKUMALARI

 

 

 

Anlamını Bul Etkinliği

8/01/2024-12/01/2024

 

 

Oyun için hazırlanmış kelimeler içi görünmeyen bir torba içine alınır. Her takımdaki birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü̈ oyuncular birbirlerine karşı yarışacaklardır. İlk takımın ilk oyuncusu torbadan bir kelime seçer, seçtiği kelimeyi diğer oyunculara göstermez. Kelimeyi, eğer varsa altında küçük puntolarla parantez içinde yazılı kelimeleri kullanmadan, imalar ile dolaylı yoldan anlatarak kendisinden sonra gelen takım arkadaşının bulmasını sağlamaya çalışır. Eğer ikinci oyuncu anlatılan kelimeyi bilirse takım bir puan alır. Sırasıyla diğer takımların birinci ve ikinci oyuncuları da yarışır. Tüm takımların ilk turu tamamlanınca, bu kez ikinci oyuncular torbadan birer kelime çekerek üçüncü sıradaki takım arkadaşlarına anlatmaya çalışırlar ve oyun bu şekilde sürer. Oyunda kullanılacak kelimelerin proje kapsamında öğrenilenler arasından okulda öğretmen veya öğrencilerin, evde de ebeveyn ya da çocukların hazırlaması birçok kazanımla oynanmasını sağlayacaktır.

 

Hatırlatmaca Etkinliği

8/01/2024-12/01/2024

Belirlenen kelimelerle başka kelimeleri çağrıştırmayı hedefleyen bir aktivitedir. Numaralandırılmış kelime gruplarının anımsattığı yeni sözcük bulmacadaki ilgili boşluğa yazılmalıdır. Öğrencilere alıştırmanın nasıl uygulandığı ayrıntılı olarak açıklanmalıdır. Hazırlanan örnek bulmaca sınıfta öğrencilerle birlikte çözülmelidir.

Anahtar Kelimelerle Hikaye Yazma Etkinliği

15/01/2024-19/01/2024

İl çapında yapılacak anahtar kelimelerle hikaye yazma yarışmasına katılım sağlanılacaktır.

(Dede Korkut Hikayelerinden Hareketle)


Dede Korkut okumaları alt başlığı içerisinde okulumuzda farklı etkinlikler düzenlenmiştir.

Anlamını bul ve hatırlatmaca etkinlikleri öğrencilerin eğlenerek öğrenmesini ve dilimizin etkili kullanımını amaçlamaktadır.

Hikaye yazma yarışmasında ise birici seçilen eser Kaşgar Destanı olmuştr.

KAŞGAR DESTANI

      Oğuz ülkesinde bir Kaşgar doğdu. Ay’dan kalbine bir ışık indi. Annesinin dualarından dürüstlüğü, abisinin sözlerinden adaleti, babasının gözlerinden cesurluğu aldı. Kaşgar sekiz yaşına geldiğinde babası Bagatur ona bir at hediye eder. Abisi Barlas ile ava çıkar, at üstünde yay çeker ve atlarını şaha kaldırırlardı. Zamanın Han’ı şölenler düzenlerdi. Çadırlar kurulup yemekler kaynatılırdı. Tüm halk altın tabaklarda yer, gümüş bardaklarda içerlerdi. At yarışları düzenlenir, on yaşına giren gençler ok atma hünerlerini gösterirlerdi. Diğer ülkelerin hanları da bu şölene davet edilirdi. Bu yılki şölen için hazırlıklar başlamıştı. Tüm halk çok hoşnutken Kaşgar ise üzüntülüydü. Annesi İncesen bu durumu fark edince: -Üzülme oğul senin güçlü kollarını, keskin gözlerini ben bilmez miyim? Kaşgar: -Ben de bilirim yaşım yetmez, neylerim ki gönlüm yarışmak ister.’’ der. Oklar atılmaya başladı. Birden çadırlar alev aldı. Halk telaşla koştururken, Kaşgar’ın oku Han’ı vurmak isteyen kâfiri vurdu. Kâfirler Barlas’ı esir aldılar ve kalelerine götürdüler. Ana yüreğine kor düştü, feryadını herkese duyurdu. Bagatur’a dönüp: -Getir oğlumu bana! -Kâfirleri düşür tuzağa! -Yüreğini dindir bu ateşten. Kaşgar’da katılmak ister abisini kurtarma yollarına. Bagatur buna izin vermez, ama söz dinletemez oğluna. Kaşgar, babası, Han ve askerleriyle birlikte kurtarma yolculuğuna koyulurlar. Kâfirlerin köprüye tuzak kurduklarını Kaşgar fark eder. Halatlarla karşıya geçerler. Kaleye geldiklerinde askerler her bir yana dağılıp ateşe verirler. Kaşgar içeriye sızarak abisinin urganla bağlanmış ellerini çözer ve onu kurtarır. Zaferin asıl kahramanı Kaşgar oldu. Oğuz Han ile Kaşgar ‘ı en iyi askerlerinin yanına koydu. Onları kaftanlarla donattı. Oğuzların parlak bir dönemi başladı.

Şevval GÖKDUMAN Linyit İlkokulu 3/F Sınıfı

24-01-2024



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 5  kişi beğendi